Strokekampanj räddar liv

Sedan hösten 2011 har den Nationella strokekampanjen, vars syfte är att öka allmänhetens kunskap om varningssymtom för stroke, varit igång. Det är Sveriges landsting och regioner som står bakom Nationella strokekampanjen. Målet är också att mål att halvera tiden för insjuknande till dess att patienten befinner sig på sjukhus för vård.

Under november 2012 lades ett särskilt fokus på idrotten med "Den stora utmaningen – sport vs stroke". Målet var att få 50 001 idrottare, motionärer och supportrar att göra AKUT-testet på en månad.

Internationella strokedagen

Den 14 maj uppmärksammades den internationella strokedagen med debattartiklar i flera medier. Bland annat gick artikeln att läsa i Dalademokraten, Östersunds-Posten, Vetlandatidningen och Värnamo Nyheter.

- Det är viktigt att sprida budskapet om symptomen på en hotande stroke, det är något alla bör känna till. Då finns möjligheten till tidig behandling, säger Lars Engerström, chefsläkare SOS Alarm.

Läs debattartikeln här.

 

Om stroke

Stroke (blodpropp eller blödning i hjärnan) är den främsta anledningen till handikapp och den tredje vanligaste dödsorsaken i Sverige. Av de 30 000 personer som insjuknar i stroke varje år avlider 8 000 personer.

Denna rikstäckande kampanj ska öka kunskapen om varningssymptom för stroke och har som mål att halvera tiden från insjuknande till dess att patienten befinner sig på sjukhus för vård. Tidig upptäckt och behandling kommer att påverka såväl antal insjuknade som antal dödsfall. Stroke medför stora lidanden för patienter och dess anhöriga samt stora kostnader för samhället.

Kampanjen fokuserar på att sprida kunskapen om det så kallade "AKUT"-testet:

Ansikte
Kan personen le och visa tänderna? Om ena mungipan hänger - ring 112 direkt!

Kroppsdel arm/ben
Kan personen lyfta armarna och hålla dem kvar i 10 sekunder? Om en arm faller - ring 112 direkt!

Uttal
Kan personen upprepa en enkel mening som "Det är vackert väder idag"? Om personen sluddrar eller inte hittar rätt ord - ring 112 direkt!

Tid
Varje sekund räknas. Tveka aldrig - ring 112 direkt!

Läs mer om kampanjen på www.strokekampanjen.se

 

Mer om Strokekampanjen

Mer om Strokekampanjen

Gör AKUT-testet

Klicka på bilden för större format